суботу, 26 березня 2016 р.

Ми побували в музеї

23 березня ми  побували в музеї  історії Голованівського району

Про музей:

Музей історії Голованівського району створено у 1985 році на честь 40 – річчя з Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Знаходиться музей у приміщенні районного Будинку культури на 2 поверсі і займає площу148,5 кв. м. У фондах музею нараховується близько 5 тисяч музейних предметів. Приміщення музею поділено на 9 залів, де поступово від заселення краю і до сьогоднішніх днів розміщено експозиції, виставки, фотовітрини, що відображають історичні події в Голованівському районі.


1 зала –Заселення краю. Заселення краю відбувалося в ІІІ тисячолітті до нашої ери, про що свідчать знахідки трипільської культури на території району.

2 зала – Козацька доба, час звитяжної боротьби з татарським ігом та Річчю Посполитою. Кужелі, веретена, прядки і деталі верстаків, ярма і пута, граблі і вила, черепиці дають уяву про побут наших предків.

3 зала – Період першої світової війни. Українська світлиця. Цікава екскурсантам експозицією Олексія Коропа, кавалера чотирьох Георгієвських хрестів. Фрагмент української хати приваблює відвідувачів піччю, побутовим речами давнини та манекенами в українській одежі.

4 зала – Події 1917 – 1922 років. Чорні сторінки історії України. У четвертій залі є світлини учасників подій 1917 – 1920 років. Діють експозиції «Страшна правда Голодомору 1932-33 років», «Забуттю не підлягає», «Спогади очевидців» та «Книга Скорботи України»

5 – 6 зала – Друга Світова війна, окупація, закінчення війни. В цій залі фотовітрини «Учасники війни – наші земляки», «Злодіяння фашистів на окупованій території району», експозиція «Боротьба партизанських загонів на Голованівщині», світлини Почесних громадян Голованівська. На подіумах смертоносні предмети війни, що знайдені на полях боїв, в окопах та в лісах.

7 зала – Відбудова народного господарства. Оформлено експозиції, що розповідають про роки відбудови народного господарства району після його звільнення у 1944 році. Це колгоспні господарства, молокозавод, хлібзавод, лісове господарство у смт.Голованівськ, спиртзавод у с. Межирічка та цукровий завод у с. Перегонівка. Тут же фотовітрини відомих земляків. 22.12.2010 року відкрито фотоекспозицію «Заслужені працівники України».

8 зала – Сучасність. Фотоекспозиція героїв соціалістичної праці та експозиції «Трудові будні» жителів району.

9 зала – Умільці Голованівщини. У залі оформлені виставки майстрів декоративно – ужиткового та образотворчого мистецтва району: «Виставка картин Г.Чопенка», «Виставка картин техніки «Аплікація по дереву» та скульптур по дереву художника О.Тацієнка, виставка рушників «Рушникова веселка».

1 коментарі:

Дописати коментар

 

Блог класного керівника Ярової Віти Вікторівни Published @ 2014 by Ipietoon

Blogger Templates